Jag var på "Donken" med mina två barn häromdagen. Det var första gången för i år då vi normalt, när vi snabbmatar, är trogna Max. Max är faktiskt bäst just nu.
Men nu råkade ungarna, 5 och 7, bli blixthungriga och MacDonalds låg närmast (location location location). Eller, det var faktiskt Jensens Bøfhus som var närmast. Och det var dit vi gick först. Men då ingen kypare kom efter fem minuter för att ge oss ett bord gick vi rakt över gatan till MacDonalds istället.
Brukligt vid såna här tillfällen är att man (läs jag) överkonsumerar ketchup. Man fullständigt vräker den över både hamburgare och strips. Mängder! Den är ju gratis :) Och vad jag minns gjorde man så även när man åt på MacDonalds förr i tiden. För sisådär 12 månader sedan. Men den här gången var det helt omöjligt.
För att få ut någon ketchup fick man pumpa som en galning på ketchupspaken. En karpaltunnelsyndrom senare hade man fyllt hälften av den lilla papperskoppen. Frustrerad och ännu hungrigare nöjer man sig efter en stund med den halvtomma koppen. MacDonalds sparar nog en peng på detta.
Lite tvärtemot när man konsumerar Heinz ketchup hemma. Det är knappt ett hål längre. Öppningen är nästan lika stor som diametern på korken, så här blir det tvärtom. Hur man än gör så tömmer man halva flaskan med ett enda tryck. Barnen tömmer hela flaskan om man inte är med i matchen.
Det intressanta med detta är att det i ena fallet handlar om att du ska använda så mycket som möjligt och i andra fallet så lite som möjligt. När och hur beror förstås på vem som betalar för kalaset.
Fotnot: Heinz var faktiskt den ketchup MacDonalds använde i 40 års tid. Åtminstone i USA. Sen gick VD:n för Heinz till Burger King och tog då även ketchupen med sig. I Sverige är det Felix vi dränker vår hamburgare med. Även pannkakor tydligen?
Publicerad 2015-12-08 av Zacharias Bonnevier